Zehras Flugt

Zehra er 12 år gammel, da krigen i Bosnien bryder ud. I et forsøg på at undslippe serberne flygter hun sammen med sine forældre og to store søskende ind i skovene og ender efter måneders sult og strabadser i en flygtningelejr. Angst, uvished og tiltagende religiøs fanatisme præger hverdagen der, men Zehra finder styrke hos sin oprørske storesøster.

Lejren kan ikke holde stand mod de serbiske tropper, og under dramatiske omstændigheder føres den lille bosniske familie til Srebrenica, hvor Zehra og hendes mor bliver skilt fra de øvrige familiemedlemmer. Det lykkes mor og datter at slippe væk fra Srebrenicas rædsler, men ikke længe efter må de på flugt igen. Denne gang med en transport, der bringer dem til Danmark, hvor de søger asyl.

Danmark er et land fuld af muligheder for en ung kvinde med mod på livet. Men det er også et land, hvor man som asylansøger officielt ikke kan gøre meget andet end at vente.

Zehras flugt er historien om krig og en familie i opløsning, om livet som flygtning, både i hjemlandet og i Danmark. Det er også historien om en tænksom pige, som i skyggen af alt det forfærdelige modnes til kvinde og forelsker sig i en mand i Danmark. Et forhold, der udvikler sig overraskende, og som forstærker Zehras eksistentielle overvejelser om krig og kærlighed, ondt og godt, om frihed, religion og nationalisme, og alt det dejlige et almindeligt liv må kunne indeholde.

Læs starten af Zehras Flugt eller hør Carsten Nagel læse uddrag af Zehras Flugt

Omtale af Zehras Flugt

Carsten Nagel i Brunch/TV2 Lorry, 10.02.09

Interview og oplæsning - kræver Microsoft Media Player

Carsten Nagel i Deadline om Zehras flugt, 22.01.09

Oplæg til Zehras flugt - åbner i et ny vindue

Interview med Carsten Nagel - åbner i et nyt vindue

Anmelderklip

"Carsten Nagel har skrevet en hårrejsende realistisk roman om en 12-årig bosnisk pige, hendes oplevelse af krigen og flugten til Danmark (...) Første del handler om Zehras liv på Balkan, om hvordan den politiske situation strammer til, religiøsitet og nationalisme flammer op, krigen bryder ud, familien drives på flugt (...) Anden del er fortællingen om Zehra og hendes mors liv som flygtninge i Danmark (...) Som roman har Zehras flugt sammenhæng, er velskrevet, har indlevelseskraft (...) Gang på gang bliver man mindet om, hvor forstemmende og utilstrækkelig dansk flygtningepolitik er."
Information

 

" - igennem sin viden tegner han (Nagel) et skarpt og bevægende portræt af Zehra, der kommer til Danmark med mod på livet - og lig i lasten."
Sissel-Jo Gazan, Femina

 

"Det originale ved Carsten Nagels roman er, at det for en gangs skyld ikke er soldaternes historie, der står i centrum, men børnenes og kvindernes. Carsten Nagel har en enorm viden og et stort og varmt engagement."
Kristeligt Dagblad

 

"- en udmærket roman med unge Zehra som den tilsigtet naive fortæller, og man må med hende opleve krigens gru og undre sig over Danmarks uvenlige modtagelse af flygtninge."
Bogvægten

 

"Zehras oplevelser under krigen er meget barsk og ubehagelig læsning, men altid holdt i en poetisk tone, der gør det muligt sammen med den optimistiske Zehra at tro på lyset for enden af tunnelen."
Jyllands-Posten

 

"Zehras flugt er en barsk og hjerteskærende omgang, og man kan blive helt flov over at læse om, hvordan det danske system behandler traumatiserede flygtninge. Men ud over at være en politisk kommentar, er den først og fremmest en historie om kampen for at beholde sin menneskelighed under umeneskelige vilkår."
Bladet Q

 

"Det er en grusom historie, men det er uendelig vigtigt, at den bliver fortalt. Bogen bør kunne finde læsere både blandt unge og voksne, sproget er ubesværet og nuanceret."
Bibliotekernes lektørudtalelse

 

"En fortælling om en ung piges modning, en historie om krig, mod og overlevelse. Bogen indeholder plots, drama, spænding, kærlighed og spørgsmål til livet ... en fantastisk kombination, og udfaldet lige så fantastisk. Den skal læses, for at man kan fange alle de nuancer, Nagel har formået at integrere i Zehras historie."
Kulturkapellet.

 

”Bogen er med sit poetiske sprog velskrevet, og man bliver hurtigt revet med ind i Zehras glæder, sorger og evige håb for fremtiden. Som læser efterlades man eftertænksom og med en dybere forståelse for en flygtnings situation samt en endnu større undren over den utilstrækkelige danske flygtningepolitik."
Downtown Magazine.

 

"Carsten Nagels roman formår på fornemste vis at kombinere fiktion med rammende dokumentarisk alvor – i en så fin pakke at man som læser er inspireret, overbevist. Realismen, troværdigheden og det høje niveau af nuance og indlevelse gør, at fortællingen overmander én som læser og går rent ind. Det er en øjenåbner i fagmæssig forstand. Zehras flugt er et wake-up call, en barsk roman som må og skal fortælles - og som jeg varmt vil anbefale dig at læse."
Indput, psykologi ved Københavns Universitet.